dissabte, 14 de gener del 2012

Benvingut, 2012

El temps vola. Sembla que va ser ahir quan estàvem envasant l'oli de la collita passada i ja tenim fet l'oli d'aquesta.

El que duem d’hivern ha sigut suau, ni hem vist neu ni quasi hem utilitzat la bufanda. Molt distinta aquesta campanya d’aquelles que jo recorde de quan era xicoteta: tots ben abrigats, amb les mans sempre gelades i la rosada cobrint de blanc el paisatge. I encara feia més fred quan la meua àvia era jove. Ella em contava com agafaven de la foguera pedres calentes per a dur-les en les butxaques i anar calfant-se les mans de tant en tant.

No sé si serà el canvi climàtic o una excepció d’aquelles que confirmen la regla, però la falta de fred i d’aigua no són bones per al camp. L’hivern és temps de repòs, la majoria de les plantes descansen, el fred i la neu sanegen els arbres lliurant-los de paràsits i malalties, l’aigua i la neu recarreguen els aqüífers i preparen la vinguda de la primavera.

Potser encara gelarà i nevarà en gener i febrer. I quasi segur que en Pasqua farà fred (sempre en fa). Nosaltres aprofitarem aquest temps per a envasar l’oli d’aquesta campanya, que ara està reposant tranquil en el seu dipòsit del Mas dels Terrers.

A finals de febrer, si no abans, tindrem disponible l’oli de la campanya 2011-12. Ja l’hem tastat i està molt bo. Alguns de vosaltres heu vingut fins l’almàssera per a endur-vos l’oli “en rama”, sense filtrar. Si algú més vol fer-ho encara està a temps, envieu-me un correu i quedem.

L’any 2012 comença be, amb bon oli i amb il·lusió per fer cada dia més real aquesta idea d’una agricultura respectuosa, d’un paisatge viu i d’un menjar saludable.

Vos deixe amb aquest vídeo de la agricultura ecològica al poble de Carrícola, on fa tems que creuen en aquest tipus de cultiu i de vida. Explica com van començar i com cultiven.